6 Escape room tips om je te helpen bij je ontsnapping

De deur sluit zich achter je en de tijd begint te lopen. Al snel loopt het angstzweet je over de rug, want die tijd vliegt voorbij. Had je dit artikel nou maar gelezen. Want hier vind je gouden tips, ins- en outs voor een succesvolle ontsnapping uit de meeste escape rooms. Een garantie voor succes? Absoluut niet. Maar, het kan jou en je team zeker helpen.
Escape room tips

“Op een kamer van 60 minuten, kan deze techniek je wel 10 minuten tijdswinst opleveren.”

Natuurlijk, iedere escape room is anders en ieder escape room verhaal is uniek. Maar hoe ontsnap je uit een escape room? Daar is (gelukkig) niet één antwoord op te geven, maar deze 6 escape room tips gaan je zeker helpen in iedere kamer die je vanaf nu gaat spelen.

Tip 1: Doe zoveel mogelijk tegelijk

Ontsnappen uit een escape room is geen eenvoudige klus. De kamers zijn erop gebouwd om je binnen te houden. In ieder geval voor zolang het spel duurt. Aan jouw team de taak om deze kamer ‘onder de duim’ te krijgen. De eerste van deze 6 escape room tips, is misschien wel de belangrijkste.
Je doet een escape room met een team en dat is niet voor niets. Samen kun je meer dan alleen, dat is algemeen bekend, maar zeker in een escape room is dit van onschatbare waarde. Splits je team in zoveel mogelijk kleine groepjes om zoveel mogelijk tegelijk te doen. Werk zo nodig alleen, en vraag pas hulp als je vastloopt.

Sommige kamers zijn voor deze techniek iets minder geschikt, omdat ze opgebouwd zijn uit een serie van opeenvolgende puzzels. Maar, deze zogenaamde lineaire escape rooms worden door het brede publiek vaak minder hoog gewaardeerd, en er worden steeds meer kamers aangepast om meer tegelijk te kunnen doen.

Sta je toch te wachten op je teamgenoten? Neem dan alles wat je ziet goed in je op, je weet nooit of je later nog iets nodig hebt, van wat je nu al kunt waarnemen.

Tip 2: Goede communicatie is de sleutel tot succes

Goede communicatie is jullie geheime wapen om te ontsnappen uit een escape room. Een grote fout die veel beginnende escape teams maken, is het voor jezelf houden van informatie. Hoe slim je zelf ook bent, maak gebruik van de hersens, ogen en andere zintuigen van je teamgenoten.
Op het moment dat je een kamer binnenkomt, roep je alles wat je om je heen ziet en ook maar enigszins van waarde kan zijn voor jullie ontsnapping.
“Ik zie een cijferslot met 4 getallen bij die zwarte deur!”
“Met deze puzzel krijgen we waarschijnlijk de informatie die we nodig hebben voor…”
“Ik heb onder deze steen gekeken, daar lag niets”
“In de jas aan de kapstok zat een briefje”

Deze kreten creeëren in het begin vooral chaos en lijken niet erg effectief. Maar je zult je verbazen hoe goed je brein in staat is om dit soort informatie te reproduceren als je het nodig hebt. Al is het maar in stukjes. Omdat alle teamleden het hebben gehoord, plak je de informatie zo weer aan elkaar.
Daarnaast is het een enorme tijdsbesparing als je weet wat je teamgenoten al hebben gedaan, zodat je het niet nog eens hoeft te proberen. Op een kamer van 60 minuten, kan deze techniek je wel 10 minuten tijdswinst opleveren.

Saloon impressie

Tip 3: Wees niet bang om te handelen

Je ontsnapt uit een escape room. Niet uit een museum. Het is toegestaan om alles wat je om je heen ziet aan te raken en te gebruiken. Probeer ideeën die je hebt om tot een oplossing te komen altijd uit. Wij mensen zijn super goed in trial and error, proberen en falen. Maak daar gebruik van. Houd bij de uitvoering van je ideeën wel rekening met het verhaal.

Tip 4: Volg de verhaallijn

Het verhaal in de escape room kan je helpen om in de huid van de kamer-ontwerper te kruipen. Als de kamer goed ontworpen is, ben jij de held in het verhaal en kun je als held keuzes maken en handelingen doen om verder te komen. Het verhaal kan je helpen om logisch te blijven denken. Een waardevol iets als je in door de bomen het bos niet meer ziet.

Tip 5: Verzamel losse items

In de meeste escape rooms kom je verschillende items tegen die je moet combineren of op een bepaalde plek moet plaatsen. Deze items hoef je vaak maar 1x te gebruiken. Als iedereen op de hoogte is van de aanwezige items in de kamer, wordt combineren een stuk makkelijker.

Tip 6: Maak gebruik van je hulplijn

Ergens tijdens een escape ervaring, is de kans groot dat jij en je team vastlopen. Soms heb je zo’n puzzel waarbij je het gewoon even niet meer ziet. Weet dan dat je altijd kunt rekenen op de gamemaster die jullie op de voet volgt. Hij of zij helpt je graag verder als je vast komt te zitten. Veel teams zien dit als zwakte. Maar wat is er nou belangrijker, een kamer voor 50% halen omdat je geen hints wilde vragen? Of een steuntje in de rug om zo dicht mogelijk bij het einde te komen?
Die keuze lijkt me snel gemaakt.
In onze kamers kun je ervan uitgaan dat de gamemaster altijd in opperste staat van paraatheid aan het genieten is van jullie blunders en eureka-momenten. Maar hij is zeker ook altijd bereid om jullie verder te helpen waar dat nodig is.

Ga ervoor met de 6 escape room tips!

Hoog tijd om al deze tips in praktijk te brengen. Daar is geen betere plek voor te bedenken dan bij de gever van deze 6 escape room tips. Welkom bij Unlock Adventures! In al onze kamers ga je een avontuur beleven dat je nooit meer zult beleven.

Zien we je snel?

Goudmijn afbeelding

3 - 8 spelers

6 - 12 spelers

3 - 6 spelers

2 - 6 spelers

2 - 8 spelers

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post delen:

Meer artikelen

Escape room tips
Escape room info
Gerco van Straten

6 Escape room tips om je te helpen bij je ontsnapping

De deur sluit zich achter je en de tijd begint te lopen. Al snel loopt het angstzweet je over de rug, want die tijd vliegt voorbij. Had je dit artikel nou maar gelezen. Want hier vind je gouden tips, ins- en outs voor een succesvolle ontsnapping uit de meeste escape rooms. Een garantie voor succes? Absoluut niet. Maar, het kan jou en je team zeker helpen.

Lees meer »
Viking Escape puzzel tafel
Escape room info
Gerco van Straten

De geschiedenis van Escape rooms

Wie kwam er ooit op het briljante idee om een escape room te beginnen? Hoe staat het ervoor met het huidige aanbod aan escape rooms? En, waar gaat het heen met deze unieke spelvorm? Je leest het in dit artikel.

Lees meer »
Afbeelding touw en katrol
Escape room tech
Gerco van Straten

Escape room Technieken

Welke technieken kom je zoal tegen in onze escape rooms? Zonder teveel te verklappen, lees je hier zoveel mogelijk over alle snufjes die je kunt verwachten.

Lees meer »
Hoe bouw je een escape room header image
Escape room tech
Gerco van Straten

Hoe ontwerp je een escape room?

Hoe ontwerp je nou een escape room? Dan is niet zo eenvoudig als het misschien lijkt. In dit artikel help ik je om van een idee een werkend escape room ontwerp te maken.

Lees meer »

Escape Rooms in Ede

Zoek niet verder, je hebt de tofste activiteit voor jouw team gevonden.
Western Escaperoom omslagfoto
Scroll naar boven