Hoe ontwerp je een escape room?

Hoe ontwerp je nou een escape room? Dan is niet zo eenvoudig als het misschien lijkt. In dit artikel help ik je om van een idee een werkend escape room ontwerp te maken.
Hoe bouw je een escape room header image

“Wauw! Hoe hebben ze dit voor elkaar gekregen?”

Misschien wel een uitspraak die je bekend in de oren klinkt, als je net een escape room hebt gespeeld. Een escape room is best een bijzondere manier van vermaak. Een ruimte volgestopt met puzzels, een goed verhaal en een bergje camera’s. Een uur lang (soms minder, soms meer) krijg je de tijd om die kamer weer te verlaten. Tot zover de basics. Maar wat er in die ontsnappingstijd allemaal op je af komt, kan best intens zijn. Soms lukt het de makers om jou als bezoeker helemaal mee te trekken in het verhaal.

Het doel van de bouwer is natuurlijk om jouw team een escape vol verassingen te bezorgen, waar je nog maanden over door kunt praten. Om dit voor elkaar te krijgen, is heel wat creativiteit nodig. Als eigenaar, ontwerper en bouwer van onze 3, of eigenlijk 4 escape rooms, neem ik je graag mee in het proces dat het bouwen van een escape room inhoudt.

Western Saloon afbeelding

Start met een thema wat bij je past

Dit is misschien wel de allerbelangrijkste stap voor iedere kamer. Ik ben dol op geschiedenis, dus koos ik steeds weer voor een historisch thema. Het kan ook zijn dat je helemaal wild bent van alles wat griezelig is en schrikeffecten heeft. Een film als uitgangspunt voor een escape room is ook goed mogelijk. Eigenlijk kan alles, maar het is wel zaak dat je zo origineel mogelijk bent. Kies vooral een thema waar jij ontzettend blij van wordt, want aan het einde van de rit zou het je neus weleens uit kunnen komen 😉

Bedenk een verhaal met de juiste elementen

Het bedenken van een verhaal is geen eenvoudige opgave. Het verhaal moet namelijk aan een aantal eisen voldoen.
– Het verhaal moet een vorm van spanning in zich hebben
– Er moet een reden zijn, waarom de escapers zich op de plek bevinden waar ze nu zijn
– Tijdsdruk ontstaat niet zomaar. Waarom zal alle ellende losbarsten als de tijd om is?
– Zorg ervoor dat de escapers zich kunnen voortbewegen in het verhaal.

Ontwerp de puzzels bij het verhaal, niet andersom

De bezoekers komen naar een escape room om een onvergetelijke ervaring mee te maken. Die krijgen ze het beste, als ze zich helemaal ondergedompeld voelen in het verhaal. Een ‘Immersive experience’ zoals dat heet. Om dat voor elkaar te krijgen, zullen de puzzels logisch in het verhaal of decor moeten passen. Het zou bijvoorbeeld raar zijn, als je tijdens een ontsnapping uit de jungle, ineens een deur met een keypad tegenkomt. Of als je aan het hacken bent, je alleen maar sleutel-slotjes kunt vinden in de kamer. Zorg ervoor dat iedere puzzel een versterking is van de beleving en jouw verhaal.

Mij hielp het altijd ontzettend om een notitieboek bij de hand te houden en al mijn ideeën (oké, bijna allemaal) te noteren of te tekenen. Door de ideeën op te schrijven of uit te tekenen, kun je er verder over nadenken en zorg je uiteindelijk voor een archief waaruit je de definitieve puzzels kunt kiezen. Wees hierbij niet bang om puzzels te laten schieten, of ideeën die net niet helemaal top zijn, weg te strepen.

Het helpt bij het ontwerp van de puzzels al ontzettend als je alvast bedenkt hoe je zo’n puzzel gaat bouwen. Heb je zelf de juiste skills om bijvoorbeeld een Arduino te programmeren? Of is jouw puzzelontwerp eenvoudig uit te leggen aan iemand die de puzzel voor je kan bouwen? Dan ben je al goed op weg.

Maak een (3D) ontwerp van de escape room

Voor je gaat bouwen, is het belangrijk dat je goed weet waar alles moet komen. Simpel ruitjespapier, een liniaal en een potlood zijn hierbij je beste vriend, Waar ik zelf tegenaan liep bij het bouwen van onze kamers, is het inschatten van de ruimte voor het aantal spelers dat je wilt laten spelen. Hoeveel personen kun je comfortabel laten spelen op een oppervlakte van 60m2? En als je die ruimt opdeelt in verschillende kleine ruimtes. Wie is er dan waar bezig en hoe zorg je ervoor dat je iedere cm3 van de kamer optimaal benut?
Om dit voor elkaar te krijgen, is het maken van een 3D tekening bijna noodzakelijk. Op het platte vlak krijg je al een aardig idee van de ruimte die je spelers gaan hebben, maar in een 3D tekening kun je bijna letterlijk voelen hoe krap of juist ruim de kamer voor de bezoekers zal aanvoelen.
Een redelijk eenvoudig te leren en vooral gratis tool die je hiervoor kunt gebruiken is Sketchup van Trimble (ooit begonnen als programma van Google).
Maak je tekening vooral niet te gedetailleerd. Want, het gaat om het gevoel van ruimte dat je van de verschillende kamers krijgt. Heb je hulp nodig bij je 3D ontwerp? Laat het even weten. Ik help je graag.

En dan nog even dit…

Er valt nog veel meer te zeggen over het ontwerpen van een kamer, maar daar is een enkel artikel niet voldoende voor. Enkele punten om goed in het oog te houden:
– Zorg voor een goede flow met makkelijkere en wat moeilijkere puzzels
– Bedenkt goed hoeveel personen je in je kamer kwijt kunt en zorg ervoor dat iedereen zoveel mogelijk bezig kan zijn. (Google tip: Lineair vs Parallel escape design)
– Een goed begin en een spectaculair einde maken een kamer onvergetelijk voor de bezoekers.
Aankleding is een vaak onderschat onderdeel waar je echt nooit genoeg van kunt hebben. Alles wat helpt om de spelers onder te dompelen in jouw bedachte scenario.

Als je ontwerp helemaal klaar is, komt misschien wel het allermoeilijkste stukje. Het daadwerkelijk bouwen van de kamer. Daar lees je meer over in een ander artikel op onze website.

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij jouw escape room ontwerp?

Soms heb je gewoon even iemand nodig die je kan helpen bij een aantal vragen. Ik stel mijn ervaring heel graag ter beschikking.

Ben je begonnen met het ontwerp van een escape room, maar kom je er niet helemaal uit? Of begint het bij jou en je vrienden te kriebelen om ook een escape room te beginnen?
Graag help ik jullie verder om het geniale idee wat in jullie hoofden blijft hangen, ten uitvoer te brengen. Ik kan jou en je team uitstekend helpen met:
– Toetsen van jullie ontwerp
– Meedenken in de uitvoerbaarheid van het ontwerp
– Bouwen van puzzels, met verschillende technieken
– 3D tekening maken van jouw escape room idee
– Vragen beantwoorden die je hebt over het bouwen of runnen van een escape room business.

Neem even contact op om door te kletsen over jouw idee!

3 - 8 spelers

6 - 12 spelers

3 - 6 spelers

2 - 6 spelers

2 - 8 spelers

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post delen:

Meer artikelen

Escape room game flow design
Escape room tech
Gerco van Straten

Escape Room Game Flow

Soms heb je zo’n kamer waarin je gewoon lekker gaat. Je team lijkt een geoliede machine, en de oplossingen vliegen je om de oren. Jullie zijn vast een top team, maar vooral de ontwerper van de kamer heeft zijn huiswerk goed gedaan. In dit artikel vertel ik je vanalles over het begrip Game Flow en waarom dit zo onmisbaar is voor een toffe escape ervaring.

Lees meer »
Escape room info
Gerco van Straten

Escape room storytelling

‘Word de held in je eigen verhaal’ De slogan die we hier bij Unlock Adventures hoog hebben staan.
Een held worden, daar moet je zelf voor zorgen en is zeker niet eenvoudig. En het verhaal?
Dat bieden we jou en je team graag aan. In dit artikel lees je hoe we deze manier van storytelling ontwikkelen
en aan welke harde eisen dit moet voldoen.

Lees meer »
Escape room tips
Escape room info
Gerco van Straten

6 Escape room tips om je te helpen bij je ontsnapping

De deur sluit zich achter je en de tijd begint te lopen. Al snel loopt het angstzweet je over de rug, want die tijd vliegt voorbij. Had je dit artikel nou maar gelezen. Want hier vind je gouden tips, ins- en outs voor een succesvolle ontsnapping uit de meeste escape rooms. Een garantie voor succes? Absoluut niet. Maar, het kan jou en je team zeker helpen.

Lees meer »
Viking Escape puzzel tafel
Escape room info
Gerco van Straten

De geschiedenis van Escape rooms

Wie kwam er ooit op het briljante idee om een escape room te beginnen? Hoe staat het ervoor met het huidige aanbod aan escape rooms? En, waar gaat het heen met deze unieke spelvorm? Je leest het in dit artikel.

Lees meer »
Afbeelding touw en katrol
Escape room tech
Gerco van Straten

Escape room Technieken

Welke technieken kom je zoal tegen in onze escape rooms? Zonder teveel te verklappen, lees je hier zoveel mogelijk over alle snufjes die je kunt verwachten.

Lees meer »

Escape Rooms in Ede

Zoek niet verder, je hebt de tofste activiteit voor jouw team gevonden.
Western Escaperoom omslagfoto
Scroll naar boven